Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.
Hocamız Ahmet YALCIN'nin Samsun'a Tayini çıktığından dolayı Persembe günü Istanbul'dan ayrılacaktır. Çarşamba Akşam Yatsı arası VEDA SOHBETI olacaktır. Derneğimize ilmi katkılarından dolayı Kendisine şükranlarımızı sunariz. Tüm üyelerimize arkadaşlarıyla birlikte Hocamızı uğurlamaya DAVETLIDIR. M.TRB.DER
Sultançiftliği Yeni Cami İmam-Hatibi EYÜP KARAASLAN Hoca 22.12.2022 de Derneğimizde Saat: 20:15 de KUR-AN-I KERIM TİLAVETİ DUA'sı ve SOHBET YAPACAKTIR. Tüm Üyelerimiz ARKADASLARIYLA BIRLIKTE DAVETLIDIR.
Bilgilerinize M.TRB.DER.
mtdernegi61.com
SOHBETE DAVET Musa SELAMET HOCAMIZ
Derneğimizde bu hafta KUR-AN-I KERIM TİLAVET EDECEK ve SOHBET Yapacaktır. 19.01.2023 PERSEMBE Saat:20:15 de HERKES ARKADAŞLARIYLA BIRLİKTE DAVETLİDİR. Bilgilerinize. M.TRB.DER. www.mtdernegi61.com
Sayin MUSA SELAMET Hocam,
HATIP (KONUSMACI) Olarak SIZI DERNEĞIMIZE DAVET EDİYORUZ.
MALKOÇOĞLU TRABZONLULAR DERNEĞIMIZDE KUR-AN-I KERIM TİLAVETİ DUA'si ve SOHBET Yapmanizi Talep Ediyoruz. Tarih: 19.01.2023 Perşembe Günü Saat:20:15 de
DAVETIMIZE İCABET EDECEĞİNİZİ UMUYOR Olumlu TEYİT Mesajınızı bekliyoruz.
Malkocoglu Trabzonlular Derneği
HELAL GIDA KONULU SOHBET Kimya Mühendisi
Tahsin AZAKLI Tarafından verilecektir.
KUR-AN-I KERİM TİLAVETİ ve DUA 'sı
Akşemsettin Cami imam Hatibi Hafız
SUNAY TÜRKOĞLU Hoca Tarafından icra edilecektir.
Malkoçoğlu Trabzonlular derneği olarak yardımlaşma kampanyası başlattık.Tüm mahalleli komşularımıza, üyelerimize, yöneticilerimize ayrı ayrı teşekkür ederiz.Yardımlarınızı Allah kabul eylesin.Allah görünür görünmez kaza ve belalardan ülkemizi milletimizi muhafaza eylesin.
DAVET Sayin AHMET BULUT Hocam 16 Subat 2023 Persembe Saat 20.30 da Malkocoglu Trabzonlular Dernegmizde Bu Haftaki SOHBETI Sizin yapmanizi Talep ediyoruz. Programlarinizi gozden gecirerek DAVETIMIZE ICABET Edebileceginizi umar TEYIT Mesajini sizden bekliyoruz.
M.TRB.DER.
İstanbul Emekli Müftüsü Vaiz MÜNİR GÖRGÜN Hocanın Kur-an-i Kerim Tilaveti. Dua ve Sohbeti 23.02.2023 Perşembe Günü Saat:20:30 da yapacaktır. Tüm Üyelerimiz Arkadaşlarışla birlikte
T.B.B.M nin kuruluşunun 103. yıl dönümu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutlar, Çocuklarınızın Gözlerinden öperiz. Bu vatan için canını hiçe sayan tüm ŞEHİT ve GAZİLERİMİZİ RAHMETLE anıyoruz. Ayrıca Dernek Üyelerimizden VEFAT edenlerimize de Allah'tan Rahmet ve Hastalarımıza ACIL ŞİFALAR Dileriz. M.TRB.DER
DERNEĞIMIZDE KUR-AN ve SOHBET TOPLANTILARI ALİ KAYA Hocamızla birlikte Yayla Cami Imami FAHRI ERGUNER Hoca ile Devam ediyor. Tarih: 26.01. 2024 CUMA YATSI NAMAZ SONRASI. Tüm Üyelerimiz ve Misafirlerimiz DAVETLIDIRLER M.TRB.DER
Hafta sonu gezi düzenlenecektir tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Dernek Üyelerimizden Hamdi BARUT Beyin Ablası VEFAT etmiştir. Merhumeye Allah Lütfuyla Rahmet etmesini, Mekanının cennet olmasını Yüce Mevladan diliyoruz. BARUT Ailesine, Yakınlarına ve AKRABALARINA SABIRLAR diliyoruz. M.TRB.DER.
Önümüzdeki hafta ...................................................... evlenecektir tüm hemşerilerimizi düğüne bekleriz.
Etkinliğin Adı: MUSTAFA ÇAVDAR HOCANIN SOHBETİ,
Birlik Cami İmamı, Dini Programların İlki.
Açıklama: 06.10.2022 Perşembe Günü Derneğimizde 2022
Sezonunun yaz tatilinden sonra ki ilk programı
Sultançiftliği Birlik Cami İmamı MUSTAFA ÇAVDAR Hocanın
sohbetiyle Açtık.
Kur-an-i Kerim Tilaveti Duası ve Sohbetleri gerçekleştirildi.
SOHBETE DAVET
Tarih: 13.10.2022
Etkinliğin Adı:
ŞABAN GÜNEŞ HOCANIN SOHBETİ,
Topkapı Ülker Cami İmamı
Açıklama: DİNİ SOHBET PROGRAMLARİ 2.si
13.10.2022 Perşembe Günü Derneğimizde 2022
Sezonunun yaz tatilinden sonra ki 2.si programı
ŞABAN GÜNEŞ Hocanın sohbetiyle Kur-an-i Kerim
Tilaveti Duası gerçekleştirildi.
Tarih: 20.10.2022
HASAN ÖZDAMAR HOCANIN
SOHBETİ, Veysel Karanı Cami İmamı
Açıklama: HASAN ÖZDAMAR HOCANIN SOHBETİ, Veysel Karanı Cami İmamı, 2022 Dini Programların 3.si 20.10.2022 Perşembe Günü Derneğimizde Kur-an-i Kerim Tilaveti Duası ve Sohbetleri gerçekleştirildi.
Sultangazi Müftümüz Hemsehrimiz Giresunlu HADİ KESKİN Hoca 24.11.2022 de Derneğimizde Saat: 20:15 de KUR-AN-I KERIM TİLAVETİ DUA'sı ve SOHBET YAPACAKTIR. Tüm Üyelerimiz ARKADASLARIYLA BIRLIKTE DAVETLIDIR. Bilgilerinize M.TRB.DER.
Sultangazi Müftüsü HADİ KESKİN Hoca
Katılımıyla Dini Programların 8.si 24.11.2022
Perşembe Günü Derneğimizde Kur-an-i Kerim Tilaveti Duası ve Sohbetleri gerçekleştirildi.
AKÇAABAT
Akçaabat; Trabzon iline bağlı, Karadeniz'in nadide ve şirin sahil ilçelerinin başında gelmektedir. İlçemizin tarihi şüphesiz Trabzon tarihi ile yakından alakalıdır. Şevket Şâkir Paşa Trabzon Tarihi adlı eserinde Rum tarihçilerin etkisinde kalarak “Trabzon milattan önce 750 yıl önce inşa olup, ilk Trabzon’da yerleşen Meletlerin atası olan ‘Katris’ adlı bir kişidir." demektedir. Aynı eserde Akçaabat’ın 96 köy ve 6.700 hane olduğundan da bahsetmektedir. Madrid Milli Kütüphanesinde bulunan Klavion’un “Şark Seyahati” adlı eserinde: “Hava elverişli olmadığı için fındık yüklü gemi, Trabzon’un batısında 6 mil uzakta olan ‘Blâton’dan geri dönmüştü” diyerek Blâton adını anmakta ve burasının eski bir merkez olduğunu söylemektedir. Bu da M.Ö. 4’üncü asırda Akçaabat’ın önemli bir yerleşim birimi olduğunu göstermektedir.
Kentin bilinen en eski adı ‘Platana’ olup Yunanca ‘çınar ağacı’ anlamına gelmektedir. Bıjışkyan (1817) seyahatnamesinde kentin adı hakkında şu açıklamayı yapmıştır: “Platana, altı mil uzakta Yoros Koyu’nun içinde bir kasabadır. Platana çınar ağacı demektir, çünkü eskiden bura halkı aynı ağaca tapardı. Bununla beraber, bazıları Polathane yani ‘demir fabrikası’ olarak zikrederler.” Akçaabat’a eski dönemlerde ‘Pulathane’ isminin verilmesi hakkında kesin bir tarihi bilgi yoktur. Bıjışkyan’ın seyahatnamesinde olduğu gibi Şevket Şakir Paşa da, Trabzon’un putperestlerin elinde iken halkın ‘Platana’ denilen çınar ağacına tapmakta olduğunu, bu sebeple de nahiye isminin o ağaca nispet edilerek ‘Pulathane’ye teşmil edildiğini yazmaktadır.
‘Akçaabat’ adının verilmesine gelince; rivayete göre ilçenin ismi üzerinde etimolojik ayrıştırma yapılarak “Akça’dan âbad olmuş yer, zengin yer” anlamında “Akçaabat” adının verildiği söylenmektedir. Kentin adının ticaretin gelişmesinden, paranın bolluğundan ve beyaz evlerinden dolayı veya eski Türkçeden kaynaklanan ‘batıdaki şehir’ anlamına geldiği de iddia edilmiştir.
Türkler ilçeye 12’nci yüzyıldan itibaren Selçuklu döneminde Türkmen beylerinin bölgeyi fethetmesiyle yerleşmeye başlamışlardır. İlçemiz, Trabzon’un 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilmesi ile Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde bucak iken 1897 yılında ilçe teşkilatı kurulmuş ve ilk Kaymakamlığa da Giritli Mehmet Ali GORDANOĞLU tayin edilmiştir. Akçaabat, 1461 yılında Türk idaresine katılmasından 1 inci Dünya Savaşı yıllarındaki 1916 Rus işgaline kadar geçen 455 yılda herhangi bir işgale uğramamıştır. Şehrin tarihinde 1810 yılı Ramazan Ayı ayrı bir yer tutar. Bu tarihte Rus donanması Sargana mevkiine çıkarma yapmak istemiş, Akçaabat halkı 48’i kadın olmak üzere 969 kayıp vererek Akçaabat’ı savunmuş ve işgali engellemiştir.
20 Nisan 1916 yılında Rus gemileri Trabzon ve Akçaabat’ı topa tutarak yakıp yıkmışlar ve karaya asker çıkararak Akçaabat’ı işgal etmişlerdir. Çaresiz kalan halk, ülkenin batı ve iç bölgelerine göç etmek zorunda kalmıştır. İşgalden iki yıl sonra Türk ordusu Akçaabatlı milis kuvvetlerinin de yardımıyla 17 Şubat 1918’de işgalcileri kovmuştur.